Daha

    FOTOĞRAF SÖYLEŞİLERİ

    Kemal Okul ile fotoğraf üzerine söyleşi

    "Fotoğraf gönül işi. Hevesini aldıktan sonra bırakacaksan hiç başlama. Benim gibi SB dan gelip karanlık odadan geçmenin avantajı var. Şimdi dijital teknoloji bu işi kolaylaştırdı. Gözlemlemeyi bileceksin, sabırlı olacaksın. Aklındaki kompozisyonu beklersin, ışığı kontrol edersin. Konunun üzerine odaklanacaksın. Başka türlü deklanşöre dokunamazsın."
    - Kemal Okul

    Yusuf Tuvi ile fotoğraf üzerine söyleşi

    En çok hoşlandığım içinde insan olan fotoğraflardır. Manzara fotoğrafları da çekerim. Ama gönlüm hep insandan yanadır.İnsanlığın halleri vardır. İnsan hangi duygular içinde, bunu yansıtmak önemli. Mesela Kadifekale’deki bir kadın ile Alsancak’taki bir kadının duyguları aynı değildir. Mümkün mertebe insanı yaşam içinde fotoğraflayarak duyguları anlamaya çalışıyorum.

    Birol Üzmez ile fotoğraf üzerine söyleşi

    Önce araştıracaksın. Okuyacaksın. Bakacaksın, bu konuda kim neler yapmış. Sen neyi farklı yapabilirsin? Her şeyden önce bütün egolarını kenara bırakacaksın. İnsanlara eşit mesafeden bakacaksın. Saygı önemli. Kendine özgün konular bulmalısın. Çok fotoğraf çekmek “fotoğrafçılık” demek değildir.

    Ahmet Esmer ile fotoğraf üzerine söyleşi

    Günümüzde yaşayan fotoğraf ustaları ile ilgili yeni bir yazı dizisi başlattık ve ustalarımız ile söyleşilerin yanısıra, onların tecrübelerini de sizlerle paylaşmayı amaçladık. İlk konuğumuz, 1950 senesinde ailesiyle birlikte Bulgaristan’ın Kırcaali kasabasından anavatana göç etmiş bir ailenin çocuğu, duayen fotoğrafçılarımızdan Ahmet Esmer.

    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

    POPÜLER İÇERİKLER

    Belgesel fotoğraflardan belgesel sinemaya: Sokağın Çocukları

    Muhammed Suriyeli mülteci bir çocuk. Savaşın bölüp parçaladığı çocukluğun acı bir gerçekliğinin de karakteri olmuş.

    Muhammed çok merak ediyormuş Galata Kulesi’ni. Hatta birkaç arkadaş sıraya girip ziyaretçilerin çocuklarıymış gibi girmeye çalışmışlar. Bir keresinde birinci kata kadar çıkabilmişler ama yakalanmışlar. Bir gün Muhammed’le çıktık.

    İsviçre’de yaşayan fotoğrafçımız; Gülsen Göksel

    Uzun yıllardır İsviçre’de yaşayan ve geçtiğimiz yaz New York’taki Uluslararası Fotoğraf Enstitüsü ICP’in Yaratıcı Uygulamalar Bölümü’nden eğitim sertifikası alan ve Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Grafik Bölümü’nü bitirdikten sonra aynı okulda öğretim görevlisi olarak çalışan Gülsen Göksel ile fotoğraf üzerine söyleşi yaptık.

    Ressam Utku Varlık ile resim üzerine söyleşi

    1965 yılı Haziran ayının sonları. Hiç bu denli şaşırmamıştır Utku Varlık, kendisini Kunsthistoriches Müzesi’nin kapısında bulduğunda. Otostopla, cebinde topu topu 10 dolar, yemeden içmeden gelmiştir Viyana’ya. Bu Avrupa’ya ilk çıkışıdır. Kötü röprodüksiyonlarla dolu kafasını yıkamak, belleğini yenilemek, meraklarına yanıt bulmak adına çıkmıştır onca güçlüğe karşın ve bunun adı, “umut gezisi” dir. Güçlüğün adı ise, parasızlık!

    Ressam Çetin Erokay ile resim üzerine söyleşi

    "Çetin Erokay; ruhsal kaynaklı coşkularını, bilinçaltında yer etmiş resimleme güdüleriyle önlenemez biçimde görselleştirmeye eğilimli bir sanatçıdır. Resimleme uğraşını o denli mutlaklaştırmaktadır ki, coşku ve gerilimlerini törensi kompozisyon şemalarıyla kontrol altına alabilmektedir.”

    Prof. Dr. Mümtaz Sağlam

    Özcan Yaman ile Fotoğraf üzerine söyleşi

    "Tarz geliştirmenin en önemli unsuru felsefe sosyoloji gibi alanlarla ya da sanat kültürünü geliştirmeyle ilgili olduğunu düşünüyorum. Teknikle olan bağım elimdeki makinanın özelliklerinden çok çekim öncesi sorduğum “Neden çekiyorum?” ve “Nasıl çekmeliyim?” sorularıma verdiğim yanıtlar oluyor. Hangi alanda olursa olsun (Belgesel, Basın ya da kavramsal) tekniği buna uyguluyorum. Çok pahalı ya da marifetli makinelerin benim için yani tarzımı ortaya koymada bir anlamı yok."

    Özcan Yaman

    Işık Sezer ile fotoğraf üzerine söyleşi

    “Post-modern fotoğrafçı olacağım” diye bir şey söyleyemezsiniz. Her şeyden önce dijital teknolojiyi çok iyi bilmeniz gerekiyor. En azından bir alanda buna hakim olmanız gerekiyor. Bu alanda yayınlanmış kitapların okunması gerek. Bu alanda çalışmış sanatçıların ve eserlerinin bilinmesi gerek. Aynı zamanda bu çalışmaların satır aralarını okumak gerek. Bu fikir nasıl ortaya çıktı? Nasıl görselleştirildi? Çünkü hiçbiri basit bağlamlarla rastlantılarla ortaya çıkmıyor.

    Soner Yaman ile fotoğraf üzerine söyleşi

    "Fotoğrafın sanat olabilmesi içinde kişinin zihninde üretmiş olduğu fotoğrafları bir yönetmen edasıyla kurgulamasıyla ortaya koyması gerekir. Eğer ben gördüğümü fotoğraflıyorsam, o görüntü olmazsa ben onun fotoğrafı çekmem. Ben ona mahkumum. Dolayısıyla bu tam sanat olmuyor."

    -Soner Yaman

    Tekin Ertuğ ile fotoğraf üzerine söyleşi

    Fotograf, bir insanın kendi özel dünyasını, yani düşünce ve duygu dünyasını, analiz ve öngörülerini, eleştirilerini, yaklaşımını, hayata bakışını, dünya görüşünü dillendirmesine, diğer bir ifadeyle, somut bağlamda hayata-soyut bağlamda duygu ve düşünceye dair nesi varsa açığa vurmasına, paylaşmasına, kısacası eteğindeki bütün taşları dökmesine olanak sağlar.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yeni yazılarımızdan haberdar olmak istiyorsanız, aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazıp, “ABONE OL” butonunu tıklamanız yeterli.

    EN ÇOK YORUM YAPILAN MAKALELER